KADINA YÖNELİK ŞİDDETE SESSİZ KALMAK, ŞİDDETE ORTAK OLMAK DEMEKTİR

24 Kasım 2013 14:00, Basın


KADINA YÖNELİK ŞİDDETE SESSİZ KALMAK,

ŞİDDETE ORTAK OLMAK DEMEKTİR

 

HAK-İŞ tarafından  “25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarının kararlılıkla devam etmesi gerektiği belirtilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

 

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün simgesi olan, 25 Kasım 1960'ta Dominik Cumhuriyeti'nde vahşice katledilen Mirabel Kardeşlerin ölümünün üzerinden 53 yıl geçmesine rağmen kadına yönelik şiddet dünyanın hemen her bölgesinde, sınır, milliyet, din ve sınıf farkı gözetmeksizin en utanç verici insan hakkı ihlali olarak varlığını sürdürmektedir.  

 

Dünyada kadınların %70’i yaşamlarının bir kesitinde fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalmaya devam etmektedir. Türkiye’de ise 2013 yılının ilk on aylık döneminde toplam 136 kadın şiddet sonucu hayatını kaybetmiştir.

 

HAK-İŞ ve HAK-İŞ Kadın Komitesi olarak ülkemizde de önemli bir toplumsal sorun olan, son dönemlerde atılan adımlara rağmen yeterli ilerleme sağlanamayan, vicdanları kanatan kadına yönelik şiddeti kabul edilemez buluyoruz.

 

HAK-İŞ ve HAK-İŞ Kadın Komitesi olarak kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarına yaptığımız kampanyalarla, eğitimler ve bilinçlendirme çalışmaları ile katkı veriyoruz.

 

Son dönemde daha da yoğunlaşan çalışmalardan, kamunun, sivil toplum kuruluşlarının, yazılı-görsel-işitsel ve sosyal medyanın bu konuyu kamuoyunun gündeminde tutma konusunda gösterdikleri çabalardan memnuniyet duyuyoruz.

 

Bu çalışmalar ve çabalar sonucu; geçmişte uğradıkları şiddeti konuşmayan, paylaşmayan, gizli tutan kadınlar, güç ve cesaret kazandırmıştır. Kadınların artık konuştuklarını, resmi makamlara ve sivil toplum kuruluşlarına daha yoğun şekilde başvurduklarını, şikâyette bulunduklarını görüyoruz.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin’in çabaları ile 8 Mart 2012 tarihinde kabul edilen ve 20 Mart 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun”a, yapılan projelere, eğitim faaliyetlerine, kampanyalara rağmen kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarında beklenen sonuçlar maalesef alınamamıştır.

 

HAK-İŞ olarak, kadına yönelik şiddete sessiz kalmanın, şiddete ortak olmak anlamına geldiğine, mücadele çalışmalarının kararlılıkla devam etmesi gerektiğine ve bu süreçte tüm kesimlerin sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz.

 

HAK-İŞ ve HAK-İŞ Kadın Komitesi olarak ülkemizde ve başta Filistin, Gazze, Suriye, Mısır olmak üzere bütün dünyada şiddete maruz kalan tüm kadınların yanındayız.

 

HAK-İŞ olarak kadınlar için şiddetten arınmış bir dünya umut ediyoruz. Bunun için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

24 Kasım 2013 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu