HAK-İŞ GENEL BAŞKANI MAHMUT ARSLAN: “ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİ KARŞILAMAKTAN UZAK"

28 Aralık 2012 14:00, Basın


HAK-İŞ GENEL BAŞKANI MAHMUT ARSLAN: “ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİ KARŞILAMAKTAN UZAK:

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen yeni asgari ücret artış oranlarının beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan belirlenen asgari ücret artış oranlarının beklentilerin çok uzağında kaldığını belirterek, asgari ücret artış oranlarının her yıl daha da geriye gittiğini belirtti.

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan belirlenen asgari ücret artış oranları hakkında bir basın açıklaması yaptı. Açıklama şöyle:

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen, Sayın Bakan Faruk Çelik tarafından açıklanan asgari ücret rakamları ve artış oranları bir kez daha büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu yılki artış oranlarına bakıldığında geçtiğimiz yıla oranla  geriye gidiş olduğu bariz bir biçimde görülmektedir. 2012 yılında ilk 6 ay için % 5.91, ikinci 6 ay için % 6.09 oranında artış yapılmıştı. Bu artış oranları sosyal bir ücret olması gereken asgari ücretin anlamını ve değerini yitirdiğini göstermektedir.

Son dönemlerde milli gelirde ve istihdam oranlarındaki iyileşmeler maalesef asgari ücret rakamlarına yansımamıştır. Artış yetersizdir. Belirlenen rakam Türkiye gerçekleriyle bağdaşmamaktadır.

Hatırlanacağı üzere TÜİK Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sunduğu raporda bir işçinin geçinebilmesi için eline geçmesi gereken net ücretin Kasım ayı itibarıyla 1025 TL olduğunu belirtmiştir. Bu rakam ile açıklanan asgari ücret arasında büyük bir uçurum vardır. Belirlenen bu asgari ücret rakamı ile çalışanların aileleri ile birlikte insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmesinin imkânsızdır.

Ortaya çıkan bu artış oranları Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi kesiminin güçlü şekilde temsil edilemediğini bir kez daha ispatlamıştır. TÜRK-İŞ’in Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki etkinliği sürekli bir tartışma konusu olmaya devam etmektedir.. Bu komisyonun yapısı ve konsepti acilen değişmelidir. Asgari ücretin belirlenmesinde çalışanın ailesi ile birlikte yaşamsal ihtiyaçlarının esas alınmasını öngören yeni bir konsepte geçilmelidir.”

Basın mensuplarına saygı ile duyurulur.

HABERE AİT GÖRSELLER :

28 Aralık 2012 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu