HAK-İŞ KONFEDERASYONU BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRİSİ

04 Temmuz 2019 10:45, Basın


HAK-İŞ KONFEDERASYONU

 BAŞKANLAR KURULU

SONUÇ BİLDİRİSİ

4 Temmuz 2019 - ANKARA

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, 13. Olağan Genel Kurulu dönemi çalışmalarını değerlendirmek ve 14. Olağan Genel Kurulu hazırlıkları gündemiyle, 2 Temmuz 2019 tarihinde Konfederasyon Genel Merkezinde HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut ARSLAN’ın başkanlığında toplanmıştır.

 

2 Temmuz 2019 tarihinde Ankara’da yapılan Başkanlar Kurulu Toplantısında aşağıdaki kararlar alınmıştır.

 

1.       HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, 14. Olağan Genel Kurulu’nu yapmanın gururunu yaşamaktadır. 

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, 14. Olağan Genel Kurulumuzun yapılmasından dolayı gururluyuz, onurluyuz ve her zamankinden daha umutluyuz. 44 yıl önceki ekilen fidanların koca bir çınar olduğunu görüyor ve ilk günkü aşkın şevkini ve heyecanını yaşıyoruz. Bundan 44 yıl önce sendikalarımızın bir araya gelerek kurduğu HAK-İŞ, dünden daha güçlü, kendinden daha çok emin, kendine daha çok güvenen, geleceğine umutla bakan, önemli bir tarihi noktada bulunmaktadır.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, bu tarihi dönüm noktasında, 14. Olağan Genel Kurulumuzu, HAK-İŞ’e yakışır bir şekilde, birlik ve beraberlik içerisinde, ilk günkü şevk ve heyecanla yapılacağının altını çizeriz.

 

HAK-İŞ, 14. Olağan Genel Kurulu sonunda, daha da güçlenerek yoluna devam edecektir. HAK-İŞ, sıkıntı çeken, mağdur olan emekçilerin sığınma adresi olmuştur. Bu yüzden dünyanın her yerindeyiz.  Çünkü HAK-İŞ, coğrafyaya ve sınırlara bakmadan, nerede bir mağdur varsa onun yanında yer almayı ilke edinmiştir.

 

Bu çerçeveden olmak üzere, HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, kongreye, yaklaşık 60 ülkeden, 71 Emek örgütünden, Genel Başkan veya Yönetici seviyesinde 120 yabancı misafirin davet edilmesinden memnuniyet duyduklarını belirtmişlerdir.

 

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, 10-11 Temmuz 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek olan 14. Olağan Genel Kurulumuza Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrif etmelerinden duydukları memnuniyeti vurgulamışlardır.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu ayrıca, Kongre gündem maddeleri arasında yer alan Öz-İş (Öz Savunma ve Güvenlik İşçileri Sendikası) Sendikası’nın Konfederasyon üyeliğinden çıkarılması konusunda görüşlerini ifade etmişlerdir.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, HAK-İŞ’in kuruluş değer ve ilkelerinden aykırı hareket eden ve bu hareketlerini, Konfederasyon yöneticilerine ağır hakaretlere kadar götüren, alternatif Konfederasyon kurma girişimleri belgelerle sabit olan bir yapının HAK-İŞ çatısı altında yeri olamayacağını vurgulamışlardır.

 

2.                Kamu Kesimi Toplu İş Çerçeve Sözleşmesi

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, Kamu Kesimi Çerçeve Toplu İş Sözleşmesinin kamu işçileri ve 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin beklentileri ve sorunlarını çözecek şekilde hızlı bir şekilde sonuçlandırılması talebini ortaya koyar. HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak Toplu İş Sözleşmesi müzakereleri etkin ve hızlı olarak sonuçlandırma konusunda yaklaşımının altını çizer.

 

3.       HAK-İŞ Tüm Sendikaları İle Sahada Hızlı, Etkin Ve Yaygın Çalışmalarını Yürütmektedir.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, HAK-İŞ'in hem her işkolunda ve hem de il düzeyinde örgütlülüğünü tamamlayarak, büyüme ve güçlenme yolunda başarılı çalışmalarını memnuniyetle karşılamaktadır.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, HAK-İŞ’e bağlı bütün Sendikalarının çalışma hayatının bütün zorluklarına rağmen, yoğun sendikal mücadelelerini ve kendi içerisindeki dayanışmalarını takdirle karşılamaktadır.

 

4.       Ekonomik İstikrarın Tekrar Sağlanması Memnuniyet Vericidir.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, kısa sürede, ekonomik sorunların artması değil, yeniden istikrar sürecine dönme trendini memnuniyetle karşılar.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, 2018 yılı Ağustos ayından itibaren ülke ekonomisine yönelik olarak başlatılan operasyonlara dikkat çeker ve bu operasyonların tetiklediği sorunların olduğunun altını çizer.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, Konfederasyonumuzun, ekonomi ve çalışma hayatı ile ilgili konularda gelişmeleri yakından takip edip hızlı tepki koymasını memnuniyetle karşılamaktadır.  HAK-İŞ’in her zaman yapıcı ve çözüm üreten, sadece tenkit değil, teklif üreten yaklaşımını destekler.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu,  istihdam seferberliğine bu dönem daha büyük ihtiyaç olduğunu vurgular.

 

Ekonomik ve Sosyal Konsey’in toplanması talebi ve çağrımızı yenileyerek Türkiye’nin bu platformdan faydalanmayı daha fazla geciktirmemesini talep eder.

 

31 Mart 2019 ve akabinde İstanbul Yerel Yönetimler seçiminin yapılmış olduğu 23 Haziran 2019 seçiminden sonra, ülkemiz için seçimlerin olmayacağı bir 4 yılın olduğunun altını çizer. Bu dönemin, gelir dağılımın sağlandığı, işçilerin enflasyon karşısında ezilmeyeceği, ekonomi politikalarına ve reformlara odaklanılarak geçirilecek bir dönem olmasını temenni eder.

 

5.    HAK-İŞ Başkanlar Kurulu Yerel Yönetimler Seçiminin Ülkemize Hayırlı Olmasını Diler

 

HAK-İŞ, halkımız tarafından seçilen tüm Belediye Başkanlarına içtenlikle başarılar diler. Ancak parti değişikliğinin, sendika değiştirme baskısına dönüştürüldüğüne dikkat çeker.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, CHP ve HDP’li Belediyeler tarafından HAK-İŞ üyelerine uygulanan baskılar nedeniyle işten atılan veya sendika değiştirme baskısına maruz kalan emekçilerin hakkını sonuna kadar koruyacaklarını bir kez daha deklare eder.

 

HAK-İŞ, bu çerçevede, Bolu Belediyesi ve diğer CHP ve HDP’li Belediyeler tarafından işten atılan işçilerin hakkını alabilmek amacıyla Bolu’dan Ankara’ya yapılan ‘Emek ve Adalet Yürüyüşü’nü sağduyulu ve güçlü sendikal mücadelenin bir göstergesi olarak görür.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, mücadelesine, işten atılan bütün üyeleri, iade edilinceye kadar devam edeceğini vurgular.

6.       Kadroya Geçen Taşeron İşçiler için Hükümete Teşekkür Ederiz

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesinin başarılmasını sendikal mücadelemizin bir nişanı olarak görüyor ve bu büyük başarının onurunu yaşıyoruz.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, taşeron işçilerimizin kadroya geçirilmesinde Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize içten teşekkürlerimizi yinelemek istiyoruz.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, bu bağlamda kadro sürecinde ciddi sorunlar yaşandığını ve bu sorunların zamana bırakılmayacağını vurgular.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, yeni kadroya geçirilen işçiler için özetle şu hususların altını çizer:

 

·        Kadroya geçen taşeron işçilerin uyum sorunları ile ilgili olarak, gerekli uyum eğitimleri verilmelidir.

·        Bu çalışanlara, nakil, tayin ve gerekli şartları sağlarlarsa terfi imkânları getirilmelidir.

·        Sendikalı oldukları halde toplu iş sözleşmesi yapılmayan çalışanlara TİS yapma hakları getirilmelidir.

·        Kadroya geçen taşeron işçilerle ilgili olarak özel bir çerçeve sözleşme yapılmalıdır.

·        KİT’lerde çalışanlar başta olmak üzere, kapsam dışı kalan taşeron işçilerin tamamı için, Bakanlık ile ortak çalışma yapılarak kadro imkânı verilmelidir.

 

7.                696 Sayılı KHK ile Çalışma Süreleri Uzatılan Geçici ve Mevsimlik İşçilerin süre uzatılmalarında sahada sorunlar yaşanmaktadır.

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, 696 Sayılı KHK ile Taşeron işçilerimizin kadroya geçirilmesi ile beraber,  geçici ve mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin 5 Ay 29 Günden 9 Ay 29 Güne uzatılmasından dolayı Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize her zaman teşekkürlerimizi sunduk. Her yerde bu büyük reformu anlattık.  Ancak, geçici ve mevsimlik işçilerin Kanun’da yazıldığı şekilde 9 Ay 29 gün çalıştırılmasında zorluklarla karşılaşılmaktadır.

 

Daha önce sadece kampanya döneminde çalıştırılan Çay-Kur işçilerinin, en az 180 gün çalıştırılması için ilgili Kurumla protokol imzalanmıştır.  HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, söz konusu protokole sadık kalınmasını önemle vurgular.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan geçici ve mevsimlik işçilerin, yasada belirtildiği üzere 9 Ay 29 gün çalıştırılması uygulamasında aksaklıklarla karşılaşıldığını belirtir,  yasanın gereği olarak geçici ve Mevsimlik işlerde çalışan Orman Genel Müdürlüğü personelinin 9 Ay 29 gün çalıştırılmasının altını çizer.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, 696 Sayılı KHK ile çalışma süreleri uzatılan geçici ve mevsimlik işçilerin süre uzatılmalarının KHK’da belirtilen şekilde genişletilerek gerçekleştirilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı vize işlemlerinin bir an evvel tamamlanmasını önemle talep eder.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, geçici ve mevsimlik işçilerin iş akitleri askıda olduğu zamanlarda, Sosyal Güvenlik primlerinin işsizlik sigortası Fonundan karşılanmasını talep eder.

 

8.       Sosyal Taraflarla Müzakere Edilerek Hakları Güçlendiren Yeni Bir Kıdem Tazminatı Hayata Geçirilmelidir.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, Kıdem tazminatına, bu günkü haliyle erişimin çok kısıtlı olduğunun vurgular ve bu nedenle bu sistemin sürdürülemez olduğunun altını çizer. Haklardan geriye gidişe neden olmayacak ve istisnasız bütün çalışanların kıdem tazminatına kavuşacağı güçlü bir model geliştirilmelidir. Bu nedenle,

 

•      Emekçilerin Kıdem Tazminatını koruyan, garanti altına alan bir sistem getirilmelidir.

•      Bu sistemde Devlet garantisi de olmalıdır.

•      Kurulacak sistemin yönetiminde işçi Konfederasyonları da yer

 almalıdır.

 

9.   Kamuoyunda EYT’liler olarak bilinen, kişilere acil olarak çözüm geliştirilmelidir.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, Emeklilikte Yaşa takılanlar olarak bilinen EYT meselesinin, IMF politikalarının ortaya çıkardığı bir sorun olduğunun altını çizer.

 

Koalisyon Hükümeti döneminde, aktüeryal dengeyi sağlamak için getirilen Emeklilik Yaşında Kademeli Geçiş Sisteminin aktif-pasif oranı diye bilinen bağımlılık oranlarında iyileştirme yapamadığını vurgular.

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, Emeklilikte aranan prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini doldurmuş, yaş unsuruna takılmış olanlar içerisinde, işten çıkarılmış, çalışma gücünü kaybetmiş veya sektörde iş bulamayanlar için çözüm üretilmesinin gerekliliğine işaret eder.

 

10.             İşsizlik İle Mücadelede Etkin Politikalara İhtiyaç Bulunmaktadır.

 

HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak, sendikasızlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırmaya her zaman itiraz ettik ve itiraz etmeye devam ediyoruz. İşsizlik sorununa çözüm bulmak amacıyla yeni sistem ya da model geliştirilmesini istiyoruz. İstihdam seferberliği gibi politika ve uygulamaları önemli bulduğumuzu ve desteklediğimizi belirtmek istiyoruz.

 

Yeni istihdamla ilgi getirilecek teşvikler belirlenirken, daha önce verilen desteklerin etki analizleri yapılmalı, yeni destekler, sahadan çıkarılan dersler sonrasında belirlenmelidir.

 

11.             15 Temmuz’u Unutmayacağız, Unutturmayacağız, Terörün her çeşidini Kınıyoruz.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, 15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan hain, kanlı, alçakça düzenlenen Türkiye’yi işgal ve darbe girişimine kararlı duruşumuzu sürdürüyoruz. Türkiye tarihinin en uzun ve en karanlık gecesini yaşamamızın üzerinden tam 3 yıl geçti ama izleri hala dün gibi taze, dün gibi dipdiri bir şekilde hafızalarımızda duruyor.

 

HAK-İŞ olarak, 15 Temmuz şehit ve gazilerimizi yalnız bırakmamak, hainlerin silahlarına, uçaklarına bombalarına, tanklarına, tüfeklerine direnen milletimizle dayanışma içerisinde olmak ve sorumluluk almak için ‘Çatı Davası’ ve ‘Akıncı Üssü’ davaları nöbetlerine devam ettik.  15 Temmuz davalarını daha yakından takip etmek amacıyla kurulan Ankara Platformu kapsamında Sincan Cezaevi Kampüsü önünde kararlılıkla Adalet Nöbetleri tuttuk.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan her türlü terör saldırısını nefretle kınıyoruz. Hayatlarının baharında vatan için şehit olan askerlerimize, polislerimize, korucularımıza ve hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenab-ı Hak’tan Rahmet, milletimize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, ülkemiz üzerine oynanan siyasi oyunlara, kaos oluşturma çabalarına, demokrasi dışı yöntemlere ve bütün darbe girişimlerine karşı olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz.

 

Herkesin barış ve istikrar içerisinde, huzur ve güven ortamında, birlik ve dayanışma içerisinde yaşadığı bir Türkiye istiyoruz. Terörün bir an önce son bulmasını istiyoruz. Türkiye'nin devleti, milleti ve kurumlarıyla bir bütün halinde terörle mücadele konusunda daha aktif ve etkin çalışmaları hayata geçireceğine inanıyoruz.

 

12.   Kudüs Ve Filistin’e Destek İçin Çalışmalarımızı Daha Kurumsal Olarak Artırarak Sürdürüyoruz.

 

Başkanlığını Konfederasyonumuz Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın yaptığı, “Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği” tarafından, yapılan çalışmaları artırarak sürdürüyoruz.

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, HAK-İŞ olarak Kudüs ve Filistin'e Destek Sendikal Komitesinin kurulması, HAK-İŞ'in Kudüs'e olan destek ve mücadelesinin kararlı, sistematik, somut ve kavramsal olarak görmesidir.

 

HAK-İŞ, Filistin davasına vermiş olduğu önemin nişanesi olarak, Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği ile beraber, “3. Kudüs Konferansı’nı 17 Ekim 2019 tarihinde İstanbul’da yapacağını memnuniyetle karşılar.

 

HAK-İŞ, söz konusu konferans ile Filistin ve Kudüs konusunda uluslararası sendikal desteği ve yardımı sağlamak, Filistin ve Kudüs davalarına karşı işçi hareketlerinin rolünü hayata geçirmek ve bu konuda işbirliği yapmayı amaçlamaktadır.

 

13.            HAK-İŞ ve Dünya Sendikal Hareket İşbirlikleri

 

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, HAK-İŞ Konfederasyonumuzun dünya sendikaları ve sivil toplum örgütleri arasında önemli bir yer edinmiş olması bizim için büyük bir onur ve gurur kaynağı olduğunu vurgulamak istiyoruz.

Üyesi olduğumuz ITUC ve ETUC'un yanı sıra ILO, L20 gibi platformlarda birçok ülke konfederasyonu ile Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in saygın ve aktif bir süreç ortaya koyarak yakın iş birliğinin onurunu yaşıyoruz.

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, Genel Başkanımız Mahmut ARSLAN’ın Aralık 2018 tarihinde yapılan ITUC Dünya Genel Kurulu'nda Başkan Yardımcısı seçilmesini tebrik eder.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun kuruluşunun 100. Yılı dolayısıyla, ILO Yönetimine tebriklerini iletir. ILO’nun gelecek yüzyılda yapacağı işler arasında, kimsenin geride kalmadığı, herkesin insanca yaşamasına yetecek gelire sahip olduğu, herkes için iyi işlerin üretildiği, kayıtdışı istihdamın, çocuk işçiliğinin olmadığı, daha adil, daha müreffeh, daha özgür bir dünya için çalışmasını önemser ve bu çalışmalarda HAK-İŞ olarak yanlarında olacaklarını teyid eder.

HAK-İŞ, ILO’nun 2. Yüzyılında çalışma hayatının temel sorunlarını çözecek bir anlayışla ve kapasiteyle girmesini önemser.

Bu çerçeveden olmak üzere, IMF politikaları yüzünden ezilen dünya emekçilerini savunacak politikalar üretmesini ve bu minvalde uluslararası arenada, IMF Politikalarına karşılık gelecek emek ve insan odaklı sosyal politikalar önermesine vurgu yapar.

HAK-İŞ, ILO’nun, dünya sendikal çevrelerinde hala tartışma konusu olan, memur sendikacılığı hukuku ve sınırları konusunda net bir tanımla yapmasının gerekliliği ve aciliyetini hatırlatır.

 HAK-İŞ, ülkemizi ILO’da temsil edecek olan işçi delegeliği konusunun, önemli ve onurlu bir görev olduğunun altını çizerek, temsil kapasitesi olan her İşçi Konfederasyonu’nun bu onurlu görevi sırasıyla yapmasını önemle talep eder. 

HABERE AİT GÖRSELLER :

04 Temmuz 2019 10:45, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu